Vad är en körriktningsvisare?

Det är en orange lampa som blinkar på höger eller vänster sida och visar åt vilket håll fordonet är tänkt att svända. Nyare bilar kan ha dynamiska blinkers som tänds stegvis och ger ett moderna visuellt uttryck. En blinkers finns både fram och bak på fordonet och fungerar parvis. Blinkers lampan kan vara monterad vid fram och baklyktan men även i sidospeglarna och framskärmarna. 

En blinkers, eller blinkljus som det kan kallas markerar tydligt åt vilket håll du ska köra exempelvis när du närmar dig en korsning eller cirkulationsplats. Om ditt blinkljus har gått sönder eller om du vill uppgradera dina lampor till nya led lampor har vi på Xenonhuset massor med olika lampor till riktigt bra priser. Vi samarbetar välkända varumärken för att kunna erbjuda kunder en stor variation av modeller. 

Vilken färg har en blinkers lampa?


Bilar från 1976 och framåt måste ha en blinkers lampa med oranget sken, äldre fordon får ha vita lampor fram och röda bak. Det finns även krav på att när blinkersen är aktiv att den avger ett aukustiskt ljud för föraren. 

När måste man byta ut trasig belysning?

För att skapa en säker trafikmiljö är det rekomenderat att byta alla trasiga lampor direkt. Olika lampor kan ha olika stor påverkan om den är defekt. En blinkers är en viktig lampa som kan skapa stor trafikfara om den inte fungerar på ett korrekt sätt. Dels för andra trafikanter i bil och på cykel men även för fotgängare. En vanlig lampsockel för blinkljuset är Bau15s. Om du vill ha hjälp med att hitta en lampa som passar till just din bil kan du kontakt oss på xenonhuset för att få vägledning och hjälp.